Het coronavirus blijft zweven in de lucht en hoopt zich stapsgewijs op in binnenruimtes. Daarom moeten we maximaal ventileren en verluchten. Dat is meteen ook de reden waarom onze scholen inzetten op goede ventilatie in de klaslokalen.
Met de slogan 'Coronavirus verjagen? Raam open & trui dragen' en een bijhorend beeldmerk helpt het Mols gemeentebestuur de scholen om de boodschap kracht bij te zetten en ouders en leerlingen te informeren.
Afstand houden en mondmaskers blijven absoluut noodzakelijk tegen de bekende grotere druppels die we uitstoten bij hoesten, zingen of luid praten. Die vallen door hun gewicht neer. Daarnaast verspreid je ook minuscuul kleine vochtdruppels als je gewoon uitademt.
Iemand die besmettelijk is, ademt tot één miljoen coronadeeltjes per minuut uit. Deze deeltjes blijven zweven in een ruimte. Door te verluchten en te ventileren, voer je verse lucht aan en daalt het aantal virusdeeltjes in een binnenruimte. De kans op besmetting van de aanwezigen daalt enorm.
Ramen open of ventilatiesysteem inschakelen
Ventileren door het openzetten van de ramen is dus de boodschap. Ofwel ventileer je op geregelde tijdstippen kortstondig door alle ramen wagenwijd open te zetten, ofwel ventileer je permanent door meerdere ramen op kipstand te zetten. Een ventilatiesysteem met aanvoer van verse buitenlucht is uiteraard eveneens perfect.
Extra dikke trui tijdens koude dagen
De scholen die geen ventilatiesysteem hebben en moeten verluchten met open ramen, roepen ouders op om hun kinderen een extra dikke trui mee te geven. Op die manier hebben de kinderen het lekker warm ondanks de frisse buitenlucht.
CO2-meters
Meten is weten. Daarom zetten heel wat scholen een CO2-meter in om het CO2-gehalte in de klassen te meten. Dit stimuleert zowel leerkrachten als leerlingen om extra in te zetten op het verluchten van ruimtes.
Gezonde lucht = betere schoolprestaties
Niet alleen voor corona is verluchten een goede zaak. Voldoende zuurstof in een klaslokaal bevordert ook de leervaardigheden, de concentratie en de gezondheid van de leerlingen.